Είναι το γαλα….κατσαρίδας το νέο superfood?

Κοινοποιήστε το άρθρο

Παρότι, οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα, υπάρχει ενα είδος που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια και διαπιστώθηκε ότι παράγει κάτι που μοιάζει με….γάλα!!!

Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, το 2016 εντόπισε, όπως ισχυρίστηκε, μια ακολουθία κρυστάλλων πρωτεΐνης που αναπτύσσεται στο κέντρο της κοιλιάς συγκεκριμένων κατσαρίδων και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να είναι μια νέα υπερτροφη.

Όπως ανεφέραν, οι περισσότερες κατσαρίδες δεν παράγουν γάλα, το είδος Diploptera punctate είναι το μοναδικό που γεννά ζωντανά κατσαριδάκια και διαπιστώθηκε ότι παράγει κάτι που μοιάζει με γάλα το οποίο όμως περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό ταΐζει τα μικρά της.

Κάθε ένας κρύσταλλος πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές την ενέργεια που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το κανονικό γάλα).

Τι ισχύει…στην πραγματικότητα

Το είδος Diploptera punctate όντως γεννα κατσαριδακια και τα θρέφει με ένα υγρό που εκρρίνει το οποίο  μετατρέπεται σε ένα είδος κρυσταλλικής πρωτεϊνης, μέσα στο σώμα του μωρού.
Ομως, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί γάλα.

Οι ερευνητές του Stem Cell Biology and Regenerative Medicine (inStem) στην Ινδία, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τη δομή της πρωτεϊνης των κρυστάλλων, αλλά δεν προκειται για ”μεταλλαγμενο” ”γάλα κατσαρίδας.

Οι κρύσταλλοι είναι σαν πλήρης τροφή – έχουν πρωτεΐνες, λιπαρά και σάκχαρα, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν θα το  δούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ ”γάλα”.

Επίσης σύμφωνα με το time.com, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν το τελικό ”προϊόν” είναι τοξικό για τους ανθρώπους.

Επομένως ακομα και αν φτάσει στους καταναλωτές πολυ πιθανόν να πωλείται ως συμπλήρωμα και αυτό θα είναι έπειτα από πολλά πολλά πολλά χρόνια.


Κοινοποιήστε το άρθρο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*