Σαν “δεύτερο δέρμα”, ένα ύφασμα φτιαγμένο από…βακτήρια

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η υγεία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτή του πλανήτη, λέει η Ιδρύτρια του πρότζεκτ «Skin II» Rosie Broadhead, η οποία σχεδίασε ρούχα χρησιμοποιώντας τη βιολογία για να προστατέψει το δέρμα μας.

Το πρότζεκτ «Skin II» της Broadhead, σχεδιασμένο σε συνεργασία με το μικροβιολόγο Christopher Callewaert, στοχεύει να χρησιμοποιήσει ό,τι παράγει και διαθέτει το σώμα μας, ώστε να βελτιώσει τη… λειτουργία των ρούχων μας.

Δηλαδη, η Rosie Broadhead συνεργάζεται με το σώμα και την επιστήμη για να σχεδιάσει μια θεραπευτική, βιώσιμη αλλά λειτουργική μόδα που ονομάζεται «Probiotic Clothing».

Δέρμα
Φωτο ©Karl Felix

Η Rosie μέσω της συνεργασίας με επιστήμονες, διαπίστωσε ότι η ενσωμάτωση βακτηρίων στα υφάσματα αντιδρά με την υγρασία στο δέρμα μας και ενεργοποιεί την ανάπτυξη μιας υγιούς χλωρίδας.

Το ανθρώπινο δέρμα είναι κατά κύριο λόγο ένα όργανο απέκκρισης. Συμπεριφέρεται, δηλαδή, σαν αδένας που εκκρίνει ιδρώτα και σμήγμα μέσω της επιδερμίδας που ανανεώνεται συνεχώς.
Τούτου λεχθέντος, το δέρμα, καθώς είναι διαπερατό απορροφά επίσης ιδιότητες από το περιβάλλον μας, συμπεριλαμβανομένων χημικών όπως οργανικοί διαλύτες, φυτοφάρμακα κ.λπ.
Επισης, απορροφά και πολλές ουσιες από τα υφάσματα που είναι τοξικές όπως οι BPA, PFAS και οι φθαλικές ενώσεις.

Μελέτες έδειξαν ότι τέτοιες χημικές ουσίες μπορούν να μιμούνται τις ορμόνες, παρεμβαίνοντας στο ενδοκρινικό σύστημα προκαλώντας μια σειρά βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία, που δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητές, π.χ από διακυμάνσεις βάρους και κόπωση έως στειρότητα και χρόνιες ασθένειες.

Επομένως, αυτό που βάζουμε στο δέρμα μας μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας.

«Το σώμα μας φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες μικροοργανισμούς, βακτήρια, μύκητες, ιούς με τους οποίους τα κύτταρά μας αλληλεπιδρούν φιλικά μεταξύ τους.», λέει η Rosie, υπογραμμίζοντας ότι το δέρμα ως μια διαπερατή μεμβράνη μεταξύ του εαυτού μας και του εαυτού μας. τον εξωτερικό κόσμο.

Σε ένα παρόμοιο πρότζεκτ, επιστήμονες από το MIT Media Lab και το Royal College of Art χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα ενός συγκεκριμένου βακτηρίου, για να δημιουργήσουν ένα “bio-skin” ύφασμα, που αποκολλάται από το σώμα ως αντίδραση στον ιδρώτα και την υγρασία.

Με πληροφορίες από sleek-mag.com


Κοινοποιήστε το άρθρο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*